27 жовтня 2019 року церква у селі Новоставці, Гощанського району мала подвійне свято: 100-річчя з дня заснування та День подяки за врожай.

Микола Миколайович Гаврилюк, пастор Першої церкви ЄХБ м. Рівне, на початку зібрання згадав як ще дитиною відвідував зібрання в цьому селі. Бог вірний Своєму Слову і ми свідки цьому: сіяння і жнива ще не припинились. 100 років це приблизно зміна чотирьох поколінь. Але скільки всього довелось пережити: війни, голод, лихоліття післявоєнного часу, і роки атеїзму. Все від Бога, все з Його волі відбувається, а ми маємо дякувати, за те що зараз маємо. Брат Микола зачитав притчу про пшеницю і кукіль із Євангелія від Матвія 13 розділу з 24-го вірша. Історія близька і зрозуміла хліборобам, яка має глибокий духовний зміст. Завжди є ті, хто мають добрі наміри – сіють пшеницю, і є ворог із злими намірами – сіє кукіль. Але мудрий Господар знає як бути і з першими і з другими. Вічне протистояння війни і миру, любові і ненависті, добра і зла, світла і темряви, завершиться в Богом визначений день. Прийде час жнив. А поки ще маємо працювати, щоб зростала пшениця, добрий врожай, над яким Він також іще трудиться.

Особлива молитва подяки за кришталево чисту воду, запашний хліб та невичерпне джерело духовного життя – Біблію, лунала із сердець усіх присутніх.

Михайло Андрійович Ільюк, регіональний пастор, вітав церкву із 100-річчям, вручивши памя′тний дарунок – картину зі словами «Шукайте Господа, доки можна знайти Його». Вона стане гарним доповненням до картини чеською мовою, яку брати і сестри зберегли на згадку про старий Дім молитви, який будували чеські віруючі.

Заспівавши разом гімн Церкви «Люблю, Твій, Боже дім», присутні мали нагоду почути історичний реферат, який зачитав Сергій Степанович Блищик, пастор місцевої церкви. (реферат подано без скорочень в кінці). Церква у Новоставцях заснована у 1919 році, стала однією з перших на Рівненщині.

Пастор церкви в с. М′ятин - Вітрук Федір привітавши церкву, сказав, що історія продовжується, церква живе, росте не зважаючи на різні події.  Він заохотив, щоб у нас був тісний зв′язок із Господом Ісусом, щоб ми  всі жили згідно з Христовою Євангелією, борючись за віру, що передана нам.

Пастор церкви в с. Посягва - Люшин Едуард, побажав завжди бути вдячними, шукати єднання із Богом і Його дітьми, славити Господа. Час не стоїть на місці і все проходить якось непомітно. Псалом 106: «Дякуйте Господу, добрий бо Він, бо навіки Його милосердя!» Ми можемо сіяти все, що хочемо, але жати будемо лише те, що посіяли. Тож, пильнуймо, бо ниво велике і Господь скоро повернеться.

Василь Новосад, пастор Першої церкви м. Рівне, нагадав вірш із 1 листа до Солунян 5:18 «Подяку складайте за все, бо така воля Божа про вас у Христі Ісусі». У випробуваннях укріпляється віра. А у вірші із Послання до Гагатів 6:7 написано «Бог осміяний бути не може, бо що тільки людина посіє, те саме і пожне».

Фізичні закони це відображення духовних законів. Життя пов′язане із сівбою і жнивами. По-перше, щоб щось пожати, потрібно посіяти! Сіяння – це проповідь Слова (зібрання, табори, євангелізації), докладання зусиль, вкладання фінансів, але це варте того! По-друге, те, що сіємо, те і пожнемо. Віра має підтверджуватись ділами. Добро породжує добро. По-третє, те, що сіємо – пожнемо набагато більше. Бог працює, працюють люди.

У завершенні зібрання проповідував Михайло Ільюк на текст із Євангелії від Матвія 5:16 «Отак ваше світло нехай світить перед людьми, щоб вони бачили ваші добрі діла і прославляли Отця вашого, що на небі». Світло потрібне там, де темрява. Де духовна темрява там важко світити. Коли Христос прийшов на землю теж була темрява. Він – Світло, прийшов у світ, але люди полюбили більше темряву, бо діла їх були злі. Є світло на Україні, але темрява згущається. Місія дітей Божих – нехай ваше світло світить. Егоїзм, світська філософія, все для себе, і мало всього, протилежна суті церкви, яка вдячна за те, що має, думає як комусь зробити добро. Господь добрий, ми це пізнали, тому теж маємо бути добрі, благословляти, служити, віддавати, любити. Христос дав нам світло любові, тому ми маємо світити добрими ділами, щоб прославити нашого небесного Отця.

Духовну насолоду серцям братів і сестер в цей день дарували спів і вірші у виконанні хорової групи Першої церкви ЄХБ м. Рівне. Чудове свято, завершилось спілкуванням за смачним частуванням.

== ІСТОРІЯ ЦЕРКВИ (підготували Ліна Бородинська та Сергій Блищик) == 

Протестантизм на українських землях має глибинну історію і сягає часів реформації. Впродовж століть свого розвитку він представлений тут у формі ранніх і пізніх течій, які залишили вагомий пласт релігійно-культурних надбань.Становлення євангельських християн розпочалось на початку XX століття на теренах Волині і Полісся. Тут почали поширюватися ідеї євангельських християн, було утворено перші громади, серед яких була громада села Новоставці. Впродовж першого двадцятиліття XX століття кількість громад поступово зростала і на 1921 рік на Волині і Поліссі уже нараховувалось 19 громад євангельських християн.Приблизно на початку XX століття в селі Новоставці утворилась чеська громада євангельських християн, яка в 1921 році нараховувала 34 члени церкви і мала власний молитовний дім. Нею опікувався Павло Ковтецький. Зі спогадів відомо, що в сусідньому селі Сергіївка в 1920 році приняла хрещення місцева дівчина Надія, що в майбутньому стала дружиною служителя рівненської громади Петра Бахура. Очевидно, що вона не була першою новонаверненою у Сергіївці і почула євангельську звістку, а також познайомилась з євангельськими віруючими, які там уже були.Відомо, що в 1921 році у Сергіївці проживало 20 євангельських християн, а 1928 року громада зросла до 48 віруючих, куди також входили мешканці Бугрина. Очолював її Андрій Янчарук. Найімовірніше, що 1921 року обидві громади увійшли до Союзу євангельських християн на Волині. Того ж року євангельські християни Новоставців та Сергіївки разом з іншими громадами Волинського воєводства звернулись до Міністерства релігійних визнань і народної освіти Польщі з проханням зареєструвати їхню діяльність. Однак не отримали схвальної відповіді, оскільки відповідно до законодавчих вимог зареєструватись моглалише така громада, яка нараховувала 50 і більше засновників. Обидві громади не відповідали цим вимогам.В 1923 році громада у Новоставцях взяла участь у з'їзді євангельських християн і баптистів, що відбувався у Бресті та увійшла до Союзу слов'янських громад євангельських християн і баптистів. ЇЇ представляли делегати Ян Поспішиль та Климчук. Тут варто зауважити, що Ян Поспішиль був відомим чеським проповідником, який на початку XX століття мешкав у колонії Миротин і його місіонерське поле було в Новоставцях. Відповідно до протоколу з'їзду, громада, яку він представляв нараховувала 143 члени церкви. Таке стрімке зростання кількості віруючих, порівняно з 1921 роком можна пояснити збільшенням кількості чеських колоністів і об'єднанням українців з Сергіївки. В 1928 році новоставецьку громаду на з'їзді представляли Андрій Янчарук та Яків Заєць. Також згадуються імена Йосипа Моровця, Тита Павлюка та Григорія Ставчука.Згідно списків членів новоставецької церкви в 1920 році приймали хрещення Павлюк Тит, Іванчук Ганна, в 1921 році Климчук Олена, Пилявська Хима, в 1922 році Кравчук Надія, Янчарук Андрій.Відомо, що у червні 1924 року у громаді с. Новоставці відбулися регентські курси, які проводив Людвіг Шендеровський. Це був на Волині перший музичний захід, що дав поштовх для розвитку музичного служіння у євангельських громадах. На курсах навчався відомий композитор і регент Першої рівненської церкви Артем Казимирський. Місце проведення курсів було зумовлене тим, що громада в Новоставцях чи не єдина в регіоні мала власний будинок молитви.За часів другої світової війни інформації про церкву в Новоставцях не знайдено.Після війни чехи відбули на батьківщину. Пасторами в Новоставцях були Хомик Йосип, Ховкун Роман, Колтун Степан, Зайчук Яків, Янчарук Андрій, Кравчук Володимир, Мохнач Григорій, Войцеховський Борис.Поступово будівля дерев'яного будинку молитви стала аварійною і було прийняте рішення будівництва нового. В 1999 році було викуплено приміщення бані і проведено переобладнання його під будинок молитви. Вже 2002 року громада перейшла в новий будинок молитви.В 2012 році пастором був обраний ваш покірний слуга Блищик Сергій.В 2015 - 2017 роках на території будинку молитви були проведені денні дитячі табори. Діти прибували з сусідніх сіл Бугрина, Угольців, Вільгора. В таборах налічувалось більше 100 дітей. Була створена недільна школа, яку відвідувало 30 дітей. В 2018 році проводився дитячий табір в селі Верхів.Взимку 2013 року провели євангелізацію за участю відомого співака і євангеліста Валерія Щербини. А через рік євангелізація за участю гурту Кредо. В рамках святкування 500 -річчя реформації відбулась євангелізація з молитвою за Україну за участі гурту Авен Єзер.В цьому році по любові Божій церква поповнилась одним членом: прийняв святе по вірі водне хрещення брат Борис Грищук.Церква в Новоставцях живе і працює на славу Божу і віримо, що церква поповниться новими спасенними душами.=========================================================================================